Foto: Christian Vestergaard
Assi hjälper till med att visa hur stort solsystemet är. Klicka för att läsa hennes egna rapport från Vetenskapsfestivalen med fler blider. (Foto: Christian Vestergaard)

I Göteborg pågår Vetenskapsfestivalen fram till söndagen den 10 maj. Året till ära finns satsar man rejält på astronomi och rymden: klicka här för hela festivalens astronomiprogram.

Våra polare Christian Vestergaard och Assi Süer är med och deltar. Christian skriver i ett mejl om tre franska forskares intåg på Göteborgs Stadsmuseum igår. Det blev föreläsningar om liv i universum från big bang och framåt.
Siste man ut var astronomen Jean-Louis Heudier från Observatoire de Nice som i populärvetenskaplig anda talade om ”Stjärnorna ovan oss”. För att belysa hur enorma avstånden är i Solsystemet hade monsieur Heudier med sig planetmodeller i pingisbollstorlek som var upphängda på en lång garntråd med en liten blåkullehäxa (!) i ena änden. I den andra änden stod Assi Süer, visningsledare på Observatoriet i Slottsskogen, och drog ut garntråden (som till slut blev väldigt lång.) Själv delade jag ut Populär Astronomi till höger och vänster och blev av med ca 75 ex av PopAst på nolltid.
Längre fram i programmet ser jag en del annat som får mig att längta till Västkusten. Idag blir det busstur till Onsala rymdobservatorium med radioastronomen Carina Persson som guide. Ikväll berättar Charlotte Helin om den märkliga 1800tals-astronomen Caroline Herschel. På torsdag blir det tvärvetenskapligt i en workshop i rymddesign med astronomen Maria Sundin och Röhsska museets Malin Hjärtedal, som jag är extra sur på att jag ska missa. En annan stor satsning handlar om hur vi ska bo i rymden: Chalmers ordnar workshopar i köpcentret Nordstan varje dag, och dokumenterar dessutom på nya bloggen Boplats Rymden. På lördag blir det sen ordnat bråk i två omgångar med Uppsala universitets Bengt Gustafsson och Ulf Danielsson, först om Galileo Galilei – var det nåt särskilt med honom? och sen om huruvida kosmologin är vetenskap eller bara spekulation (!). På söndag berättar ESA:s Malcolm Fridlund om rymdteleskopet Corot och jakten på nya jordar. Den 10 samsas även präster och forskare för samtal i Domkyrkan om kosmos, musik och teologi.