foto: NASA

TT fångade upp det i morse (t ex SvD, Expressen, först ut tycks ha varit Florida Today) och nu har till och med NASA:s flöde på Twitter bekräftat. Ny chef på amerikanska rymdstyrelsen NASA blir den pensionerade generalen och före detta astronauten Charlie Bolden, 63 år (Wikipedia). President Barack Obamas nominering av Bolden betyder slutet på månader av osäkerhet efter att förre bossen Mike Griffin lämnade in sin avskedsansökan. Bolden flög fyra gånger med rymdfärjan, senast med Christer Fuglesangs trotjänare Discovery 1994, och var pilot 1990 då Hubbleteleskopet fraktades upp till rymden. Häromdagen funderade New Scientist kring om han blir bra i nya rollen. Oavsett hans kvalitéer har han en rejäl utmaning framför honom. Det blir han som får besluta hur NASA ska handskas det jobbiga glappet mellan rymdfärjornas pensionering i slutet av 2010 och nya rymdfarkostparken som problemtyngda raketen Ares. Mer skriverier om detta lär det bli framöver. Bloggen Space Politics rekommenderas.

Utnämningen skulle uppenbarligen sammanfalla med rymdfärjan Atlantis hemkomst efter förra veckans framgångsrika lagning av Hubbleteleskopet. Det skulle skett idag men senaste budet är att det istället blir på söndag (t ex nasaspaceflight.com).