Herschel separaras från rymdkapseln. Animeringen har gjorts med en serie bilder tagna från Planck med jorden i bakgrunden  (Bild: ESA)

Efter en dryg vecka rapporterar ESA att allt går som planerat och att man har börjat kommissionera instrumenten ombord. Strax efter uppskjutning (som vi skrev om tidigare) separerades de både rymdobservatorierna (Herschel vid 15:37:55 CEST och Planck vid 15:40:25 CEST tidräkning) och är nu på väg mot de designerade banorna 1.5 miljoner kilometer bort från jorden, har man börjat slå på de vetenskapliga instrumenten ombord. Redan fem dagar efter uppskutning (den 19 maj) hade Herschel och Planck nått ett avstånd på ungefär 610 000 km från jorden (knappt dubbelt så långt som medelavståndet till månen) och på väg mot sina slutpositioner, signalerar de att allt är i ordning.

Här kan du dissekera Herschel och kika in i den…