Svenska tidningarna uppmärksammar de två europeiska rymdteleskopen som ska sändas upp den 14 maj (enligt senaste beskedet). Superkalla Planck är nästa steg i kartläggningen av den kosmologiska bakgrundsstrålningen efter WMAP och COBE. Herschel som tar stafetten från svenska Odin och tar molekylastronomin till nästa nivån – DN skriver kort, en artikel hos ESA berättar stockholmsastronomen Bengt Larsson om hans jakt efter vatten i kyliga interstellära moln. I DN talar svenske kosmologen Max Tegmark ut om Planck. Han tror att det har en skaplig chans att prova hittills den rätt otestade inflationsteorin som beskriver hur big bang satte igång. Aftonbladet kör samma story men lägger till några konstiga mellanrubriker för att förvirra allmänheten.
Planck och Herschel finns förresten även på Twitter (Planckkvitter, Herscheldito) och har varsin blogg (här är Herschels och Plancks). ESA blir allt bättre på sociala medierna så det är nog värt att adda och följa om man gillar Europas (bokstavligen) coola rymdverksamhet.