Om en asteroid hotar jorden kan vi bli tvungna att använda kärnladdningar för att hindra en katastrof. Det rapporterar Planetary Societys blogg, som den här veckan varit i spanska Granada för att bevaka International Academy of Astronautics’ konferens om försvar mot hot från jorden. I sitt sista inlägg från konferensen summerar Bruce Betts vad konferensen kommit fram till. För de största inkommande stenbumlingarna, är kärnladdningar enda möjligheten för tillfället. Andras banor kan gå att putta om man rammar med en kamikaze-rymdfarkost. I alla händelser är det bra att kunna spåra många år innan nedslaget, som man t ex kunnat göra med allas favorit (icke-)hot, Apophis. Veckans nyhetsflöde bjuder även på andra rymdstenar. Det senaste jordnära fyndet, rapporterar New Scientist, är en konstig asteroid på 2-3 km med en bana som går baklänges. Sen har vi asteroiden som slog ner och föranledde slutet på dinosauriernas tid på jorden. Eller kanske inte gjorde det: nya rön pekar på att den är i värsta fall bara medskyldig till katastrofen (SR, Centauri Dreams).

Bild: NASA/JPL
Inget hot, men mysko ändå. Nyupptäckta 2009 HC82 åker åt fel håll jämfört med de allra flesta andra asteroider och planeterna.

1 KOMMENTAR

  1. Värt att nämna i sammanhanget är väl att kärnladdningarna i så fall skulle användas för att förånga ytan på ena sidan av asteroiden och alltså detoneras över den, inte försöka spränga den inifrån för att bryta sönder den i mindre delar. Undrar bara hur de hade tänkt lösa problemet med asteroidens egen rotation, måste man sikta på polerna för att få någon nettoeffekt?

Comments are closed.