Bild: Wikipedia/Zhatt
Planeten snurrar, dess tyngdkraft gör att stjärnan vobblar fram och tillbaka på natthimlen. Inte så mycket i verkliga livet som i diagrammet, men det är principen. (Bild: Wikipedia/Zhatt)

Ute i galaxen finns det för tillfället 347 kända exoplaneter, planeter runt andra stjärnor alltså. De är svåra att hitta, och forskare har prövat ett antal olika sätt att komma åt dem. Nu har ett av de enklaste äntligen skördat sin första upptäckt (NASA, space.com). Astrometri heter tekniken att noga mäta en stjärnas läge på natthimlen, och hur den rör sig relativt andra stjärnor i närheten. Lilla röda stjärnan VB 10 i Örnens stjärnbild ligger bara 20 ljusår bort, och var ett tag den lättaste kända stjärnan med en matchvikt på bara en tolftedel av solens. Under de senaste 9 åren har forskarna Stuart Shaklan och Steven Pravdo använt 5-meters teleskopet på Palomarobservatoriet i USA för att noga följa VB 10:s långsamma färd över himlen. Stjärnan åker, visar det sig, inte i någon rak linje utan vinglar fram och tillbaka. Bakom det knappt mätbara vinglandet gömmer sig, tror forskarna, tyngdkraften från en kall, Jupiter-stor planet som snurrar runt VB 10 och drar den åt än det ena, än det andra hållet. Planeten har i vanlig ordning fått heta VB 10b. Tanken att man kan upptäcka exoplaneter på det här sättet är gammal men det är först nu som metoden lyckats leda till en skarp upptäckt. I framtiden är det tänkt att den kan leda till att jordliknande planeter upptäcks som inte hittas på andra sätt. Astrometri-metoden ligger till exempel bakom det framtida rymdteleskopsprojektet SIM Lite.