grafik: Robert Cumming
Röda superjättestjärnan Betelgeuse, 600 ljusår bort, tycks ha blivit mindre. (grafik: Robert, baserad på data i originalartikeln. Bilder från de aktuella observationerna har inte släppts.)

Den brandgula stjärnan ovan Orions bälte om vintern heter Betelgeuse. Den är vår mest kända superjätte, väger 20 gånger så mycket som solen och är så stor att den skulle räcka nästan ut till Jupiter om den transporterades över till solsystemet imorgon. Men nya mätningar från USA:s Mount Wilson-observatorium visar att Betelgeuse håller på att krympa. Enligt ett gäng forskare med 93-åriga nobelpristagare Charles Townes i spetsen är Betelgeuse nu 15 procent mindre än den var för 15 år sedan. Forskarna vet inte varför, och stjärnan har trots förändringen inte bleknat under tiden. Det kan hända att Betelgeuse atmosfär bara pulserar långsamt, eller att efterdyningar efter en het fläck på stjärnans yta som observerades 2006. Eller – man vet ju aldrig – så närmar den sig slutet. Betelgeuse kommer att dö som en supernova, troligen inte snart men ingen vet säkert.
Pressmeddelande från University of California, Vetenskapsradion

5 KOMMENTARER

  1. Låt oss säga att den kommer att explodera inom vår livstid. Hur ljusstark skulle de då bli. Redan nu är den ju en av himlens starkaste stjärnor.

  2. Den skulle kunna bli lika klar som fullmånen. Om vi tar en rätt typisk absout magnitud på -17 och avstånd 200 parsek så blir det magnitud -10, någonstans mellan Venus och månen i ljusstyrka.

  3. ”På Mount Wilson-observatoriet har medelst interferensmetoden konstaterats en förändring av diametern hos Alfa Orionis”.

    Det skulle kunna vara en sammanfattning av det nu aktuella pressmeddelandet, men är i själva verket hämtat från Populär Astronomisk Tidskrift år 1925. Det är mer än 85 år sedan som pulsationerna hos Betelgeuze observationellt kunde påvisas, även då från Mount Wilson och även då med hjälp av interferometri.

Comments are closed.