Avgående forskningsministern Lars Leijonborgs forskningsproposition från oktober 2008 innehöll minskade pengar till rymdindustrin och Sverige drog sig ur europas raketprogram Ariane. För det fick han och näringsministern Maud Olofsson utstå hård kritik från astronaut Christer Fuglesang. Nu har regeringen gjort en kovändning och går tillbaka in i tre europeiska raketprogram: ARTA (som handlar om att förbättra de nuvarande Ariane 5-raketen), Ariane post-ECA (vidareutveckling av Ariane under de närmaste två åren), och FLPP (som utvecklar nästa generationens raketer med sikte bortom 2025, se bilden nedan). Mer om dessa finns hos europeiska rymdorganet ESA. Satsningen innebär 25,5 miljoner euro till den svenska rymdindustrin fram till 2011 och räddar jobb hos både RUAG (fd Saab Space) och Volvo Aero (SR, Elektroniktidningen).
Tack till Ariel på Arielspace för tipset.
Regeringens pressmeddelande

Bild: ESA
Europas framtida raketsystem: återigen något som Sverige kommer att delta i. (Bild: ESA)