Planetvetaren Greg Laughlin gillar tanken på en jordliknande planet runt stjärnan Alfa Centauri B, bara drygt 4 ljusår härifrån. Nu tipsar han om en kul artikel i nättidskriften Seed om hans och några andra forskares chansning om att det verkligen går att hitta en planet i den beboeliga zonen runt Alfa Cen B. Två forskarlag, ledda av amerikanska Debra Fischer och schweiziske Michel Mayor, som upptäckt både den första och den minsta hittills bland alla planeter i andra solsystem, har nu satt alfa Centauri B under allt hårdare bevakning. De satsar på att hitta små svängningar i stjärnans spektrum som avslöjar en planet som kanske skulle kunna hysa liv. Laughlin tror att de kan lyckas trots att observationerna är svåra och trots att planeter kanske inte ens kunnat bildas runt alfa Cen B. Laughlin kommer förresten till Stockholm och håller föredrag den 16 juni.

Bild: ESO/Claus Madsen
Solens granne Alfa Centauri (mitten) kanske hyser en jordliknande planet som ligger närmare jorden än alla andra exoplaneter. Ett mål värt att chansa på, tycker forskare. Trippelstjärnan Alfa Centauri består egentligen av tre stjärnor, A, B, och röda dvärgen Proxima, som ligger närmast jorden. (Foto: ESO/Claus Madsen)