Bild: ESA/C. Carreau
Solsatelliten Ulysses, ett samarbetsprojekt mellan ESA och NASA, har ägnat hela 18,6 år åt det inre solsystemets magnetfält och stoft   och en och annan passerande kometsvans. (Bild: ESA/C. Carreau)

Efter nästan 19 år i tjänst går solsonden Ulysses i pension den 30 juni, meddelar europeiska rymdorganet ESA. Satelliten är en av de där rymdprojekten som funkar så pass bra att den planerade livslängden långt överskridit vad som var planerat från början. Med sin udda bana som tar den rakt över solens poler en gång vart sjätte år har den kunnat kartlägga hur solvinden för solens magnetfält ut i solsystemet (och ja, det anses vara mer komplicerat än vad man tidigare trott). Ulysses visade sig också vara en hejare på kometsvansar, något som inte var planerat när den sköts upp 1990. Satelliten passerade till exempel 2007 genom svansen på kometen McNaught, och 1996 kunde den konstatera att svansen på den mäktiga kometen Hyakutake var nästan fyra gånger längre än avståndet mellan jorden och solen. Nu stängs Ulysses av och får ägna hela sin tid åt att åka runt solen utan att skicka data tillbaka till jorden, som en annan liten konstgjord komet.