Det är som Rymden idag noterar rymdsommar på gång. I juli firas månlandningens 40-årsdag, vilket inspirerat Sven Grahn att fundera på varför Sovjet förlorade rejset till månen (läs hans artikel på newsmill) och SVT att visa brittiska dramadokumentären Rymdkapplöpningen (imdb.com). Sen i augusti åker ju Christer Fuglesang till rymdstationen. Den som läser hans senaste nyhetsbrev lägger inte bara märke till att Christer firat midsommar i Sverige och att uppsändningen med rymdfärjan Discovery skjutits upp till tidigast den 18 augusti. Ja hela Rymdstyrelsens webb har rustats upp och omdesignats, och nu publicerar myndigheten sina första RSS-flöden. Dock inte till Christers nyhetsbrev, irriterande nog. Men med sin nya chef, ny design, och nya ungdomssatsningen Rymdkanalen så börjar Rymdstyrelsen se ut som en av de coolare svenska myndigheterna.

Foto: NASA Earth Observatory
Jorden från rymden: Uppe på rymdstationen förra veckan plåtade förresten kosmonauterna vulkanen Sarytsjov, på en rysk ö norr om Japan, som fick ett utbrott i förra veckan. Den spektakulära bilden visar hur vulkanen blåst ett stort runt hål i molntäcket, och längst upp på askplymen bildar kondenserande ånga ett vitt moln. (Bild: NASA Earth Observatory)