Vill du skåda månen exakt 40 år efter den första månlandningen så titta ut kl 02 natten mot tisdag då en mycket tunn månskära kan med lite tur ses lågt mot nordost. Sett från Mellansverige alltså. Följande natt svensk tid åker månen rakt framför solen då det blir solförmörkelse i Asien. Populär Astronomis Alexis Brandeker är på plats för att se den. Han rapporterar:
Mors! Idag åkte vi till Suzhou, en ”liten” stad på 6 miljoner invånare. Vädret är bra, och just nu är prognosen att vädret kommer vara bra ungefär till tisdag kväll, och då snabbt försämras med regn på onsdag förmiddag när solförmörkelsen inträffar.
Nåväl, det går ju åt rätt håll jämfört med regn hela veckan som prognosen var tidigare. Med lite tur kanske ovädret drar in en dag för sent.
Annars är Shanghai en helt otrolig stad med en skog av skyskrapor. Se nedan en bild tagen från 88:e våningen i ett hus. Vårt schema är fullspäckat med aktiviteter, och jag finner att jag är rätt trött när jag kommer hem på kvällen, så jag orkar inte redigera så mycket bilder. Men det är nog bilderna från solförmörkelsedagen på onsdag som är intressantast i alla fall.
Foto: Alexis Brandeker