Vår solförmörkelsereporter Alexis Brandeker i Kina är nu på väg till Beijing och rapport och bilder kommer först senare idag. Solförmörkelsen inträffade tidigare i morse svensk tid då månens skugga drog ett tunt stråk från Indien genom Kina och ut mot Stilla havet. Enligt lokala nyhetsmedier verkar vädret ha varit sämst just där det skulle ha varit bäst: utanför Shanghai där Alexis är, och över Japans sydliga öar. Trist inte bara för invånarna utan även för svenskarna som rest dit – intresset bland reseföretagen för solförmörkelseresor har varit stort i år, och det var just till Shanghai och de japanska öarna som resorna gick. Jag hittade dock denna spektakulära bild på Shanghais mörkläggning på Twitter tidigare i morse (hos användaren Jereme Wong: oklart dock vem som tog korten). Färska bilder finns förstås upplagda på Flickr: se dem här, och norske Arne Danielsson har tagit en mäktig bildserie från kinesiska Huzhou. Bilder från Alexis kommer förhoppningsvis när han är uppkopplad igen.
Svenska medierna skriver om solförmörkelsen nu på morgonen. De flesta kör med en TT/AFP-notis som citerar ’astrologer’ där det är uppenbarligen astronomer som menas (t ex SVT, Expressen). Korrläser ingen sånt? TT:s klipp i t ex SvD webb-tv är bättre och visar både glada indiska observatörer och besvikna kineser i mörklagda Shanghai.