Bild: T. A. Rector/University of Alaska Anchorage, H. Schweiker/WIYN and NOAO/AURA/NSF
En ny snygging på stjärnhimlen: Såpbubblenebulosan. Klicka för att se i större format. (Bild: T. A. Rector/Univ. of Alaska Anchorage, H. Schweiker/WIYN and NOAO/AURA/NSF)

Ännu en amatörframgång efter veckans spännande Jupiterkrockbilder. Den 5 ljusår breda Såpbubblenebulosan, 4000 ljusår bort i Svanens stjärnbild, upptäcktes först sommaren 2008 av amerikanska amatörastronomen Dave Jurasevich. Några månader därefter blev den Dagens astronomibild hos NASA, och nu har proffsen från Kitt Peak-observatoriet snickrat ihop den här nya bilden, som togs den 19 juni 2009. Gasen i bubblan lyser på grund av en het vit dvärg-stjärna i dess mitt – den är en så kallad planetarisk nebulosa (enligt principen rund sak=’planet’). Kanske solen gör nåt sånt här om några miljarder år, det är i alla fall inte uteslutet. Tolkningsvarning utfärdas förresten av rymdbubbleexperten Adam Frank i New Scientist: i själva verket kan nebulosan vara en cylinder som vi tittar rakt ner i.