Bilder i tre våglängder, av galaxen M74. Också kallad NGC628, är galaxen en av de mest fotogeniska som ligger på 24 mjljoner ljusårs avstånd. I optisk ljus kan ni se M74 här. (Bild: ESA, SPIRE)

SPIRE_3bands_M74_fig4_H

Flera kameror ombord rymdteleskopet Herschel har nu kommit igång och de första bilderna med SPIRE instrumentet har redan kommit in. Dessa bilder är inte lika färggranna som välkända bilder i optiska våglängder, men de visar objekt som är osynliga i optisk ljus, och är därför ytterst värdefulla att studera. Bilder och spektra från SPIRE instrumentet används för att studera objekt genom ljus i 250, 350, och 500 micrometer våglängder, vilket används för att kartlägga kall stoft och studera tidiga stjärn och galaxbildningsstadier. Bilderna beskrivs bäst av Göran Pilbratt, Herschel projektledare vid ESA: ”Vi har utmärkta bilder. De är inte kalibrerade än, men de visar detaljer som vi tidigare inte skådat. De är spektakulära.”

Läs mera hos ESA, BBC, eller detaljer om SPIRE instrumentet

SPIRE250_MIPS160_M74_fig3_H

Här kan ni jämföra bilder från Herschel med Spitzer, för att se vad Göran Pilbratt menar (Bild: NASA (SINGS gruppen) och ESA (SPIRE gruppen).