Har du varit uppe sent har du säkert sett den – stjärnan i söder som fullkomligt äger natthimlen. Åtminstone över landets södra delar. Stjärnan är planeten Jupiter, och den kommer bara bli bättre nu under sensommaren och hösten. Äntligen kan du göra som Galileo Galilei för 400 år sedan: kolla in planetens månar i din kikare och (förslagsvis) sms:a en vetenskaplig tolkning direkt till din lokala påve. Jupiter är ljusstark i söder just nu under småtimmarna innan gryningen. Fri sikt mot söder är en fördel (i norr behöver du antingen kikare, kompass och eller tålamod tills det blir mörkare igen).
Under juli och augusti har Jupiter dessutom sällskap av båda våra grannplaneter, Venus och Mars. När jag släpade mig upp ur sängen i morse halv tre sken Venus mycket entusiastiskt, lågt i öster. Med kikaren kunde jag hitta Mars några månbreddar uppe och till höger om den. För att se Jupiter bortom grannhuset behövde jag satte på mig skorna och gick ut, det tog förstås emot men väl ute var det varmt och skönt och med planeterna runt om mig, spektakulärt. Sommar i solsystemet när den är som bäst.
Rekommenderas dessutom: hos Norrköpings Astronomiska Klubb; underbara planetarieprogrammet Stellarium; vår nyuppdaterade stjärnkarta, Sky & Telescopes manick för att se vilka jupitermånar som syns just nu, och Frida i Skåne som redan kallat till Jupitervaka.

Bild: NASA, ESA, and E. Karkoschka (University of Arizona)
Nu kan nästan alla se Jupiter och dess månar. På bilden: allas vår favoritrandiga jätteplanet med månen Ganymedes. Bild: Hubbleteleskopet/NASA/ESA/E. Karkoschka

1 KOMMENTAR

  1. Sist men inte minst har vi Neptunus nära Jupiter! Natten mellan den 13-14 juli passerar Jupiter 0.6 grader söder om Neptunus. Planeterna har en trippelkonjunktion i år och detta är den andra konjunktionen av de tre. Neptunus syns i samma synfält som Jupiter med ett lågt förstorande teleskop. Faktum är att Galileo Galilei råkade observera Neptunus i en liknande konjunktion åren 1612-1613!

Comments are closed.