Vad är den mörka materian egentligen? Det är många forskare som hoppas att superenergiska kosmiska partiklar är nyckeln ska lösa gåtan. Halvsvenska satellitexperimentet Pamela och ballongburna ATIC har redan skapat viss spänning med sina resultat, och med Fermiteleskopets senaste resultat skruvades det hela upp ännu ett varv. Enligt vissa så kan man förklara partikelexperimentens resultat helt utan mörk materia. Bland de ’tråkiga’ förklaringar är okända pulsarer, eller ännu tråkigare, att vi bara inte förstår hur kosmiska partiklarna rör sig genom rymden.
Nu har fysikern Julia Becker från Göteborgs universitet och ett gäng tyska kollegor kommit med en annan idé – att det är magnetfälten kring exploderande stjärnor som accelererar de högenergetiska partiklarna. De utvecklar tankarna i en artikel som publicerats i den ansedda tidskriften Physical Review Letters. Resultaten har dessutom blivit en obegriplig notis hos SR och en lika förvirrande på Teknik 360. Källan till förvirringen är pressmeddelandet från Göteborgs universitet som skulle nog kunnat tålat att bollas någon gång till mellan forskare och pressavdelningen.

Bild: ESO
De kosmiska partiklarna som vissa hoppades var bevis för mörk materia kanske accelerades i smyg av supernovor. På bilden: bautastjärnan eta Carinae som i framtiden kanske lyckas med samma konststycke när den exploderar. (Bild: ESO)