Årets bästa meteorregn, Perseiderna är redan igång. Hur gör du för att se så många stjärnfall som möjligt?

  1. Skjut inte upp till nästa vecka! Det är nu det gäller: mellan 10 och 14 augusti alltså. Bästa chansen är natten mot torsdag den 13.
  2. Hitta en mörk stjärnhimmel Undvik både dagsljus, stadsljus och moln så mycket du kan. Det senare kan bli lite knepigt om man ska tro väderprognosen, men det är ju värt ett försök.
  3. Gå ut sent (eller tidigt). Perseiderna syns bäst efter midnatt.
  4. Titta rakt upp eller där himlen är mörkast, och vänta. Åtminstone tills mörkerseendet börjar funka, men gärna längre. Filt rekommenderas. (Att stirra på Cassiopeia som Aftonbladet rekommenderar är förresten inte något bra tips.)
  5. Tona ner förväntningarna en smula. Månen lyser lite för mycket och gör de svagare meteorer svåra att se. Om du ser några stycken stjärnfall på en halvtimme så har du förmodligen haft tur.
  6. Tänk på ett osynligt, gigantiskt, glest moln med rymdgrus som jorden åker igenom, det är det som finns kvar efter otaliga gånger som kometen Swift-Tuttle farit tyst förbi i sin bana runt solen, och det är det som ger oss perseiderna.
  7. Blir du uttråkad, kolla på Jupiter istället. Den ligger och skiner sjukt starkt i söder, den har fyra månar som du kan kolla in om du har kikaren med dig (kikaren är ingen hjälp i själva meteorprojektet).
  8. Det finns andra planeter också. Mars kommer upp i öster kring midnatt, efter kl 02 dyker Venus upp redo för att bli morgonstjärna och slår till och med Jupiter. Har du en bra stjärnkarta kan du leta fram Uranus en bit öster om Jupiter, och har du teleskop och en riktigt bra karta så finns även Neptunus där ganska nära Jupiter.

Själv var jag ute häromkvällen och såg en enda hejdundrande klar tidig perseid som åkte rakt framför månen, blixtsnabb med kortlivad svans som en perseid ska vara, men den här var en sån som borde duga till helt orealistiska önskningar. Så jag är redan rätt nöjd med årets skådning och lämnar resten med varm hand över till er. Mycket nöje!
Mer läsning: allt om meteorer i Populär Astronomi 2009/2, Universe Today, rapporter hos International Meteor Organisation, Assi tipsar, #Meteorwatch på Twitter, diskutera på Astronomiguiden