Bild: NASA
Christer Fuglesang under sin förmodligen allra sista rymdpromenad. Han är nu världens mesta rymdpromenerare utanför supermakterna – amerikaner och ryssar borträknade har han nu spenderat mer tid ute på rymdpromenad än någon annan, drygt 24 timmar totalt. (Bild: NASA)

Sveriges astronaut är strax på väg hem igen. Avdockning sker på tisdag kväll klockan 21:26 svensk tid, sedan är det hemresan ner mot jorden igen med landning kl 01:05 natten mot fredag. Återinträdet i atmosfären är förstås ett av de farligaste momenten under Christers förmodligen sista rymdresa, men rymdfärjan Discovery bedömdes vara i gott skick efter färden upp till rymdstationen och inget konstigt har hänt sedan dess. På det hela taget har besöket på ISS gått på räls, med undantag för när Fuglesang tappade hjälmkamera under rymdpromenaden natten mot söndag och fick skynda in innan solnedgången. Allt löper fint i rymden alltså, men för NASA:s rymdprogram är det lugnet före stormen. I början av oktober kommer nya chefen Charles Bolden att presentera en ny strategi nu efter Augustine-kommitténs jobbiga slutsatser om USA:s lite för dyra framtidsplaner. Det uppger nasaspaceflight.com. Räkna med ett par turbulenta men mycket intressanta år för den bemannade rymdfarten. Att astronauter ens når månen innan 2020 ser rätt osannolikt ut just nu, men rymdturister, kommersiella aktörer och de nya rymdnationerna (Kina t ex) kommer att liva upp.

Sista chansen att vinka till Christer blir på onsdag kväll den 9 september kl 21:34-21:37. Obs! Bara för hardcore-vinkare i landets sydligaste delar. Fri sikt mot söder krävs och helst en riktig mörk stjärnhimmel. Rymdfärjan med Christer Fuglesang ombord dyker upp vid horisonten i sydväst kl 21:34, följd 40 sekunder senare av rymdstationen ISS. De rör sig uppåt höger för att sedan försvinna in i jordens skugga kl 21:37, 17 grader över horisonten (från Malmö, från Stockholm ynka 7 grader!). Rymdfärjan kommer att vara svår att se – som en svagt lysande stjärna, medan ISS lyser nästan lika starkt som Jupiter.

2 KOMMENTARER

  1. Blev också besviken! Det såg lovande ut, jag kunde tom skymta Vintergatan rakt ovanför, men de låga molnen blev tjockare minuterna innan och inte ens ISS lyste igenom dem.

Comments are closed.