Internationella Astronomiåret i Sverige bjuder på en rätt späckad höst och en massa gräsrotsvetenskap. I upplysningslänet Halland inträffar årets höjdpunkt, enligt eldsjälen Charlotte Helin. En tänkarpanel tar sig an de riktigt stora frågorna: Vad händer när vi upptäcker liv på andra planeter? Hur ställer vi oss till möjliga asteroidnedslag? Har människan någon universellt ansvar? Varför skapar vi världsbilder över huvud taget? Grubblande på scen är bland andra prästen och journalisten Helle Klein, astronomen Bengt Gustafsson och chefsläkaren Göran Magyar. Evenemanget går av stapeln kl 19 torsdagen den 10 september på Immanuelskyrkan i Halmstad.

I Stockholm blir det istället cityastrofoto. På Norr Mälarstrand 78 ställer vår kompis Peter Rosén ut sina häftiga bilder på månen, planeter, nattlysande moln och internationella rymdstationen med Christer Fuglesang ombord, alla tagna från mitt i stadsdiset. Peters kort är kända för den som läst Populär Astronomis juninummer och de gör sig mycket bra i storformat.

Foto: Robert Cumming
Fotografen Peter Rosén höll på slutmecka med en gigantisk bild på månen när jag tog en titt förbi utställningslokalen Scandinavian Photo igår kväll. (foto: Robert)