Christer Fuglesang får åtminstone ett dygn till innan han får gå på jorden igen (Johnny Rönnberg, NASA, DN, AB). Regnet och blåsten vid Kennedy Space Center fortsätter och besättningen på rymdfärjan Discovery hålls kvar i omloppsbana tills tidigast natten mot lördag. Då kan även Edwards Air Force Base i Kalifornien vara aktuell som landningsplats, men väderprognoserna är i skrivande stund inte bra där heller. Första möjliga tid för landning är nu kl 23:48 på fredag kväll, med 01:23 natten mot lördag som nästa försök. Besättningen kan klara sig ett par dagar till i rymden om det skulle behövas.
Från södra Sverige blir det alltså en ny chans att vinka till Christer på rymdfärjan. Den syns som en i bästa fall svagt lysande stjärna som rör sig från sydsydväst till sydost med start 20:43, för att sedan försvinna en bit till höger om ljusa planeten Jupiter kl 20:47. Tre minuter efter det följer den lätt synliga rymdstationen och gör samma rörelse.
För mer bevakning på nätet: Johnny Rönnberg livebloggar som han gjort under hela uppdraget, Spaceflight Now uppdaterar hela tiden, och Rymdkanalen visar NASA tv.

Bild: NASA
Kvar i rymden: Rymdfärjan Discovery, lastad med modulen Leonardo som Christer fått ansvara för under resan till rymdstationen ISS. Bilden togs kort efter avdockning från ISS i förrgår. (Bild: NASA)

3 KOMMENTARER

  1. Nja Arlandas huvudbana är inte så speciellt lång, 3300 m. Kastrups båda huvudbanor är t.ex 3300 resp 3600 m långa.
    Att Arland finns med kan nog bero på att läget passar färjans rutt samt att det inte finns ngn direkt bebyggelse intill.

Comments are closed.