Bild: NASA
Den 9 oktober hoppas raketstycket LCROSS – med hjälp av Odin och svenska astronomer – kunna avgöra hur mycket vatten som finns vid kratern Cabeus vid månens sydpol. (Bild: NASA)

Det kom ett mejl från läsaren Clary Cecilia:
Hej! Jag har hört ett rykte om att NASA planerar att spränga ett två kilometers djupt hål på månen den 9 oktober för att söka efter vatten och dylikt. Har ni hört något om det? Var kan jag ta reda på mer om det är sant?
SVAR Det som är sant är att NASA-sonden LCROSS kommer att leta efter vatten när en en-tons raketdel träffar månen. På LCROSS’ hemsida finns det en bra frågor-och-svar-sida som tar upp det mesta som man undrar över. De räknar med att skrot frän träffen sprider ut sig på max 20 meter, och vad jag kan utröna blir kratern efter den bara 5 meter djup. En bra bit under 2 kilometer med andra ord!
Borta i USA laddas det för uppesittarkväll inför krocken, som sker kl 13:32 svensk tid fredagen den 9 oktober. Amerikanska amatörastronomer med skapligt stora teleskop har faktiskt chans att kunna se ljusblixten som väntas när LCROSS träffar månytan, och NASA satsar i medborgarvetenskaplig anda med en särskild hemsida. I Sverige är himlen för ljust just då men månen kommer att vara uppe och synlig i väster. Proffsastronomerna laddar för fullt, bland dem det svenska teamet bakom satelliten Odin, som tar paus från sitt vanliga miljöarbete för att bevaka spektaklet. Man hoppas kunna se tydliga tecken på vattenmolekyler i stoftmolnet efter nedslaget, något som förra veckans vattenupptäckt pekar på att det ska bli. Mina stockholmskollegor Aage Sandqvist och H-G Florén håller febrilt på med att förbereda Odin för mätningarna: det svettiga arbetet får man ett smak av i ett Aktuellt-inslag som kan kollas på SVT Play fram till midnatt idag (22:30 in i sändningen).
Astrowebbs sida om LRO och LCROSS