Foto: Kjell Wikström
I somras lades grunden för Observatoriet Frostviken utanför Gäddede i Jämtland. Nu ska det invigas. (Foto: Kjell Wikström. Klicka på bilden för att se Länstidningens fantastiska bilder från när kupolen lyftes in.)

På lördag den 3 oktober invigs Observatoriet Frostviken, 772 meter upp på supermörka berget Brännklumpen utanför Gäddede (Östersundsposten). Med sin australiensiskt byggda kupol och ett 40-centimeters teleskop blir observatoriet Sveriges första på en bergtopp.
För initiativtagaren, lärare Olle Pålsson är det en stor framgång att observatoriet blivit verklighet.
– Det känns fantastiskt för min personliga del. Det är nästan lite overkligt. Det har varit lite av en dröm för mig, något som jag faktiskt inte trodde var möjligt, sa han när Populär Astronomi talade med honom i augusti (artikel i pdf-format).
Därifrån hoppas han att många kommer att kunna observera, kanske i första hand svenska och norska skolelever, de senare från andra sidan gränsen, bara några kilometer bort. Teleskopet kommer också kunna styras via internet, är tanken.
Jag ville så gärna åka upp till Gäddede för invigningen på lördag eftermiddag men det gick bara inte att kombinera tåg och buss för att kunna åka upp från Stockholm på en helg till ett överkomligt pris. Observatoriet Frostviken har tillgång till en fantastisk mörk himmel på vinterhalvåret, men för att det ska lyckas är det människor som det behöver. Olle Pålsson har fram tills nu lyckats entusiasmera många för att få till bygget. Nu behövs ännu mer kreativitet och framåtanda för att hålla observatoriet igång, och locka dit besökare.
Det är relativt billigt att bygga små lokala observatorier men dyrt, tekniskt och personalmässigt, att driva dem. Det vet redan landets universitets- och amatörföreningsobservatorier fått lära sig. Umevatoriet, och Kirunas Bengt Hultqvist-observatoriet klarar sig bra med ett mindre befolkningsunderlag. Det kan bli tufft för Frostviken men Olle Pålsson har uppenbarligen lyckats med att förankra observatoriet med lokalbefolkningen. Alla är med och bidrar med sina respektive talanger, något som kan vara lättare i ett litet samhälle än i storstaden. Nu behövs det folk som vill åka dit och uppleva stjärnorna, norrskenet och natthimlens möjligheter.