Bild: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Pang sa det: nybildande kratrar på Mars syns på dessa bilder från 2008. Det vita som glänser är vattenis som sakta avdunstar under några månader. Bilderna är från hösten 2008, från 12 september (ovan t v) till 25 december (nedan t th). Klicka för fler iskraterbilder. (Bild: Bild: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona)

Nu kommer ännu mer vatten i rymden. Vattenis på Mars känns som gamla nyheter jämfört med månens nyupptäckta H2O men de här nya bilderna från sonden MRO är ändå ganska coola. Nysprängda kratrar dyker upp där inkommande stenbumlingar skrämt upp mängder med bländande vit vattenis, is som sedan sakta avdunstar under loppet av några månader. Som TV4 rapporterar tyder de på att det finns islagringar under planetens yta lite överallt, inte bara i polartrakterna, som sonden Phoenix tidigare hittat. Bra att veta om man nu som Christer Fuglesang planerar inför eventuella astronautresor dit.
Pressmeddelande hos NASA