I helgen var det årets andra (!) astronomiläger för högstadiestudenter, arrangerad av Shahid Saleem och hans Stiftelse Egna vingar. Nu var jag där bara en dag men det var roligt att snacka galaxer och käka spaghetti – för att nämna bara två aktiviteterna – med deltagarna. En första rapport hittar du på Frida Stenebos blogg (roligt att få äntligen få träffa Frida förresten). Dessutom fick vi två världspremiärer på lägret. Astrofotografen och bloggaren P-M Hedén kom förbi och det blev smygvisning av en ny utställning med bilder från The World at Night. Häftiga stjärnlandskap alltså, norrsken, nattlysande moln och bidrag från sverigeaktuelle Babak Tafreshi (han gästar förresten Nobelmuseet i Stockholm tisdagen den 27 oktober, tillsammande med Carolyn Porco missa inte det).
Vi lyckades också skapa världens kanske första levande galax. Ute på fotbollsplanen, bland höstgula björkar och under den molntyngda oktoberhimlen gjorde vi en snabb kurs i tyngdkraft och snurrförmåga för att sen gå, springa och svänga ihop vår alldeles egna vetenskapligt roterande galax. Den bestod i och för sig bara av 50 pers istället för 200 miljarder stjärnor, och varade bara i några minuter istället för miljardtals år, men det kändes stort ändå. Bildbeviset har Shahid och Frida, jag återkommer förhoppningsvis när det kan offentliggöras…