Bild: NASA

På en presskonferens i eftermiddags släppte NASA nyheten att månkrockssonden LCROSS trots allt lyckades hitta vatten vid månens sydpol (DN, AB, SvD). Stoftplymen som var så svår att se strax efter nedslag (som vi rapporterade tidigare) finns på bild (ovan). Nu har man sett inte bara plymen själv utan även tydliga tecken på vattenånga i spektra som kamikazesonden tagit i både infrarött och ultraviolett ljus. Hur mycket finns det? I LCROSS’ synfält uppskattar teamet mängden till ungefär 100 kilo vatten totalt, ”tolv stycken 8-liters hinkar”. Det betyder att åtminstone denna del av månen inte längre är torrare än jordens värsta öknar.
– Det är nu lite blötare än till exempel Atacama-öknen på jorden, säger projektledaren Anthony Colaprete.
Tecken på andra ämnen finns också i spektrumet: molekylen CH är ett hett tips och etanol och organiska molekyler är inte omöjliga. Colaprete tycker att ljuset från plymen påminner om data från isiga asteroider.
– Om vi hittar organiska molekyler, då kan det vara kometer som är källan, säger han.