Bild: NASA / JPL / SSI / animering av Gordan Ugarkovic
Isgeysrarna vid Enceladus sydpol, sedda från sonden Cassini under sin senaste närflygning den 21 november. Bild: NASA/JPL/SSI, animering av Gordan Ugarkovic

Vad händer inuti saturnusmånen Enceladus? Hur funkar dess otroliga salta isgeysrar? Styrs geysrarna av tidvattenkrafter? Kan det verkligen finnas ett hav dolt under ytan? Och kan det här vara platsen i solsystemet där vi kommer att hitta liv? Frågorna om Enceladus har vi varit inne på tidigare. Sonden Cassini gör sannerligen sitt bästa för att hitta svaren; den har under de senaste tre veckorna gjort två nya djupdykningar över den lilla månens märkliga sydpol med sina tigerrandiga geysersprutande fåror. Den senaste flygningen blir den sista på mycket länge, då området nu hamnar i långvarig vinterskugga. Det finns en massa bilder uppe hos kamerateamet Ciclops, på NASA:s Cassini-sida och hos Planetary Society-Emily Lakdawalla.
Kan det finnas liv under ytan på Enceladus? Ingen vet och, vi kommer inte kunna vara säkra förrän vi nått månens yta. NASA och ESA verkar hittills hellre vilja åka till Jupiters måne Europa (projektet EJSM). Det är något som gjort saturnusforskaren och Lennart Nilsson-pristagaren Carolyn Porco besviken. Det uttryckte hon när jag växlade några ord med henne i Stockholm för några veckor sen.
– Jag tyckte att Enceladus skulle vara mycket bättre, sa hon.
I sitt tal på Nobelmuseet den 27 oktober underströk hon varför det är viktigt att söka efter liv på ställen som Enceladus.
– Skulle vi någon gång göra en sådan upptäckt, att ett andra genesis ägde rum i solsystemet, skulle vi kunna dra slutsatsen att livet har uppstått ett oräkneligt antal gånger i vårt universum. En upptäckt av det slaget skulle förändra allt.