Nu har det välbekanta Galaxy Zoo (som vi berättat om flera gånger tidigare) fått sig ännu en uppgradering. För er som är bekanta med projektet så handlar det som vanligt om att hjälpa galaxforskare att göra saker som människor är mycket bättre på än datorer. Den mänskliga hjärnan är fortfarande överlägset snabbare då det gäller att känna igen och jämföra former och färger. De tidigare projekten har gått ut på att klassificera galaxer efter hur de ser ut.Så här kan det se ut när man krockar galaxer på Galaxy Zoo

Nu vill galaxforskarna ha hjälp med en speciell typ av galaxer, nämligen sådana som är i full färd med att krocka med en annan. Dessa spektakulära händelser kallas för mergers på engelska (efter merging galaxies) och det hela går ut på att försöka återskapa en riktig bild som är tagen på två galaxer som krockar. Datorn skapar en serie simuleringar och sedan gäller det att välja ut den som liknar galaxerna på bilden allra mest. När man gjort det kan man gå vidare och ställa in parametrarna för att få en så perfekt avbild som möjligt. Det kan vara knepigt i början med efter en kort snabbkurs är man igång och krockar galaxer.

Testa själv på mergers.galaxyzoo.org! De klassiska klassificeringarna finns också kvar.