Vetenskap & allmänhet
Bara 53% tycker att astronomin är vetenskaplig. (Graf: Vetenskap & allmänhet. Siffrorna anger andelen som svarade 4 eller 5 på en skala från 1=inte alls till 5=i högsta grad vetenskapligt)

Enligt föreningen Vetenskap & allmänhets senaste opinionsundersökning dalar förtroendet för forskningen, och, verkar det som, för astronomin i synnerhet. De svarande fick nämligen fundera kring vilka ämnen som de tycker är vetenskapliga; nästan hälften tyckte inte att astronomin riktigt kvalade in. Meteorologin, som jämförelse, anses av 72 procent som vetenskaplig. Förra året fick medicin ett ännu högre förtroende, 95 procent.
Varför skulle astronomin anses vara mindre vetenskaplig? Kanske man tänker på hobbyastronomerna, som ju glatt skådar stjärnor utan att vara speciellt vetenskapliga av sig. Alternativet är väl att astronomins anseende börjar att dala, och det mitt under brinnande Astronomiår. Det vore ju illa.
Jag undrar om det kanske finns en annan förklaring. Många har lätt att förväxla astronomin och astrologin, namnen låter ju mycket lika. Respondenterna fick en kort beskrivning av varje ämne: astronomin är studiet av himlakropparna och universum och astrologin studiet av stjärnteckens inverkan på våra liv. Visst låter de lika seriösa? Jag menar, om astrologerna höll sig seriöst till att studera stjärnteckens inverkan skulle på människor skulle de bli tokiga av bristen på resultat. Astrologer påstår att himlakropparnas rörelser påverkar oss, studera det gör de inte. Det verkar som Vetenskap & allmänhets undersökning skönmålat astrologin i sin iver att undvika förväxling med astronomin.
Jag mejlade V&A:s Karin Hermansson, som själv bloggat om undersökningen, och hon håller med att det kan vara på det sättet.
– Vi får fundera över formuleringen av astrologifrågan till nästa år, skriver hon.
Undersökningen bekräftar förresten att det är vanligare bland folk under 30 att tro på astrologin (eller, som sagt, ha problem med stavningen). Kanske det är samma femtedel av de unga svenskarna som säger sig tro på konspirationsteorier om 9/11-attackerna (Kalla fakta i TV4).
Nåja, allt detta blir bra diskussionsstoff för Vetenskap & allmänhets V-A dagen den 12 november i Stockholm dit man kan gå för att snacka vettigheter med sådana som författaren Lena Andersson, kosmologen Ulf Danielsson, forskningsministern Tobias Krantz, Kalla faktas Gustav Fridolin och Helena Benaouda från Sveriges muslimska råd.