Bild: ESO/VISTA
Hästhuvudnebulosan (ovan till höger) är bara en liten detalj i denna stora infrarödbilden från nya teleskopet VISTA och dess 67 miljoner pixlars ccd-kamera. Klicka för att se hela bilden hos ESO. (Bild: ESO/VISTA)

Enligt den brittiske forskningsministern Paul Drayson har den landets rymdindustri klarat sig bra under den ekonomiska nedgången. Nu har han meddelat att den ska få ett eget motsvarande till Sveriges Rymdstyrelse. Det ska enligt rapporten hos BBC inte påverka förhållandena med europeiska rymdorganet ESA, men nu sedan Lissabonfördraget gjort EU till rymdmakt verkar det inte direkt vara slumpen som ligger bakom valet av tidpunkt. Hur den nya myndigheten ska se ut är ännu oklart.
Läs brittiska regeringens pressmeddelande om den nya rymdmyndigheten
Samtidigt går ett nytt brittiskt teleskop över i europeiskt ägo. Nya kartläggningsteleskopet VISTA en del av Storbritanniens inträdesavgift till ESO när landet gick med för några år sedan, och nu har det släppt sina första bilder. Teleskopet, som inte ska hålla på med annat än att kartlägga himlen i infrarött ljus, har under sin uppbyggnad drabbats av diverse förseningar, delvis på grund av spegelns ovanligt krökta design (som vi skrev om 2008). Nu är det i alla fall igång vid Paranalobservatoriet i norra Chile och ESO har tagit över driften tills vidare. Jag är ju som pressmeddelandeöversättare åt ESO ganska jävig men de nya bilderna är väl ändå riktigt snygga: bedöm själv!
Pressmeddelande om VISTA hos ESO