Ett av de nya nätmedborgarförslagen till spännande nya mål för Mars-kameran HiRise. (Bild: NASA/JPL/U of Arizona)

Kretsande kring Mars finns NASA-sonden MRO som tagit några av de mest spektakulära bilderna från vår röda granne. Senast, till exempel, otroliga sandmönster som påminner om träd. Nu sedan några dagar kan vemsomhelst önska en Marsbild från superkameran HiRise ombord på MRO. Det är bara att registrera sig, bläddra bland planetens kartor, de funkar ungefär som Googles på jorden, och välja något intressant som du tycker förtjänar närmare forskning. Projektet heter HiWish. Det går också att granska mål som andra föreslagit: tidigare landningsplatser, möjliga spår vatten och lava, spännande kratrar och berg. Förresten hälsar HiRise-teamet att ’Ansiktet på Mars’ har man redan kikat noga på, men för dig som vill leta bevis på aliens finns såklart inga hinder.
Mars kan du förresten se alldeles själv på natthimlen under senvintern. Planeten lyser brandgult och klart mot sydost-syd under januarikvällarna mellan Lejonets och Kräftans stjärnbilder, och konkurrerar ut samtliga stjärnor med undantag för färgsprakande Sirius lågt i söder och sydväst.