Under torsdag eftermiddag avslöjade astronauten Christer Fuglesang i sin mikroblogg på Twitter vilket jobb han ska få nu när astronautkarriären är slut. Rymdkanalen har också en notis om saken. Från 1 maj blir han chef för europeiska rymdorganet ESA:s Division för forskning och tillämpningar (Science and Applications Division), och så vitt jag kan utröna tar han över från Marc Heppener. Enligt jobbeskrivningen som ännu ligger ute på nätet [pdf] får han mycket att säga till om, framförallt ESA:s vetenskapliga mål med den bemannade rymdfarten, med rymdstationen ISS som en självklar del i det. Han kommer tydligen att få en framträdande roll i att ta fram ESA:s framtida mål över hela spannet av dess verksamhet från grundläggande forskning till industrikontrakt. Alldeles säkert kommer han fortfarande vara resa mycket i jobbet, om än inte längre till rymden, men basen blir ESA:s teknikcentrum ESTEC i nederländska Noordwijk.

3 KOMMENTARER

Comments are closed.