Det är inte ovanligt att schlagertexter använder månen och stjärnorna som fond för en kärleksberättelse. Melodifestivalen 2010 i lördags bjöd på något alldeles utöver det vanliga, nämligen artisten Neos Mika-doftande slagdänga Human frontier. I låten berättar Neo om sin önskan att göra något vågat, precis som astronauten Neil Armstrong gjorde för 40 år sedan när han blev först att gå på månen. Textmässigt är låten arvtagare snarare till Polices Walking on the moon och Elton Johns Rocket man än ur-rymdschlagern, Hannas Anropar försvunnen från 2000 som ju blickade tillbaka till David Bowies deppiga Space oddity. Human frontier är knappast tidernas bäst formulerade argument för rymdforskning, men det låten berättar om månlandningen är helt historiskt korrekt – inga konspirationsteorier här inte. Inställningen är dessutom framtidsoptimistisk på ett trevligt retro sätt. I Schlager-EM-sammanhang skulle textens skakiga engelska säkert bli utskrattad. Men om några dagar blir det Andra chansen och snart skivsläpp och vi kommer höra Neo sjunga ett par gånger till det många tänker: om att vilja utforska allt i universum som vi ännu inte känner till.
Texten till Human frontier på text.nu