En bisarr svans av stoft och grus, minst 50 000 kilometer lång, sträcker sig bakom asteroiden P/2010 A2, 140 miljoner kilometer från jorden. Astronomerna tror att det vi ser i bilden, som togs med Hubbleteleskopets nya kamera WFC3, är resterna efter en spektakulär kollision mellan rymdstenar. (Bild: NASA/ESA/D. Jewitt, UCLA)

Den 6 januari upptäcktes en mycket märklig asteroid – med en svans. Den fick i början katalognamnet P/2010 A2, precis som en komet skulle ha gjort, men den hittades mitt i solsystemets asteroidbälte där kometer sällan vistas.
Nu i slutet av januari vände rymdteleskopet Hubble blicken mot asteroiden och fångade en häpnadsväckande bild. Astronomen Dave Jewitt och hans kolleger, som tog Hubblebilden, tror att vi ser här något som aldrig setts förut – resterna efter en asteroidkrock.
Det märkliga X-mönstret i svansen av stoft och grus som sträcker sig bakom 2010 A2 skapades, tror man, av ett krock mellan två okända små asteroider.
Att 2010 A2 ligger mitt i asteroidbältet räcker som bevis för att det inte är en komet, trots svansen. Det menar Ola Karlsson, som forskar om asteroider vid Uppsala universitet.
– Skulle det kunna vara en komet så skulle den ha haft väldigt svårt att parkera sig i en sådan bana. I så fall talar man om nånting väldigt unikt.
Den ljusa kärnan, som är cirka 140 meter i diameter, ligger dessutom inte helt i mitten av stoftmolnet som omger den. Det är ytterligare ett tecken på att en dramatisk händelse ägt rum.
2010 A2 upptäcktes inom det amerikanska kartläggningsprojektet LINEAR som har många kometupptäckter på meritlistan.
Det är ingen överraskning för astronomer att asteroider kolliderar ibland. Men det här är första gången då vi kunnat se på kort efter att det har hänt.
– Att överhuvudtaget bevittna en naturlig krock, det är högst ovanligt, säger Ola Karlsson. För objekt som man kan se kan det röra sig om minst 1000 år mellan krockar.
Astronomer tror att krockar mellan större kroppar i asteroidbältet ligger bakom de så kallade jordnära asteroiderna, som i värsta fall kan utsätta jorden för hot. Vi frågade Dave Jewitt:
Kan 2010 A2 kan hjälpa forskare att förstå de jordnära asteroiderna?
– Ja. Men en närmare länk är den till meteoriterna. De skapas av händelser som den här och sedan transporteras de till jorden av dynamiskt kaos, kanske med hjälp av strålningskrafter, säger han.
Det är med andra ord ändå mycket som ska till innan asteroidskrot från sådana krockar kan nå jorden.
– Det är inte så att det som kastas ut bara blästras från asteroidbältet till jordens bana i ett skott, tillägger Jewitt.
Läs mer på hubblesite.org. Svenska medierna verkar (förutom Nyhetskanalen) ännu inte ha vaknat.

5 KOMMENTARER

  1. Jag kan bara komma på ett event som kan jämföras med denna osannolika händelse:
    Kometkrocken mellan Shoemaker-Leyv 9 och Jupiter 1994. Smällar i realtid är helt fenomenalt!
    Och på tal om det: Jag har inte sett nån uppgift om (eller så har jag grovt missat det) exakt när LINEAR/ HST-folket tror att krocken ägt rum. För några månader sen? Ett år?
    Vet månne PopAst-redaktören?

  2. Vid in studie av de här solstrykande kometerns s.k SOHO- kometer, en ganska ny upptäckt ändå kan man se i ett planetarieprogram där dom är inlagda att dom kommer i en i stort set jämn störm i bestämda banor så långt man hitills studerat dom. Man kan då se att vid två tillfällen under ett år passerar jorden så gott som rakt igen on dessa strömmar. Personligen uppfatar jag dom som större hot än s.k neo;s för en kollision. Gissningsvis skulle jag sätta en slant på att det var en sån som resulterade i tunguskasmällen, Dessutom finns det troligen flera strömmar men som inte upptäcks pga. de sattelitinstrument som nu är utplacerade inte har rätt position för sådana upptäcter, men det kommer nog.. En fundering från Ove rosvall

  3. Jag har en liten undran om de s.k. soho-cometerna. Tidigare har det funnits banelement (orbital elements)för dessa kometer fram till 2009 men nu verkar det ha tagit stopp! Är sökprogrammet nedlagt eller vad? Någon som vet..
    undrar Ove

Comments are closed.