Från Paranalobservatoriet dominerar berget Cerro Armazones horisonten. Det är nu favorit i kampen om att bli stället där det extremt stora E-ELT ska byggas. Foto: ESO (fler bilder finns här)

Jordskorpans största teleskop för synligt ljus ska bli E-ELT, European Extremely Large Telescope, med sin planerade spegel på 42 meter. Så är tanken i alla fall och 2010 är avgörandets år för projektet. Planerna är långt framskridna men ännu upp till diskussion är var teleskopet ska byggas, och hur det ska finansieras.
När det gäller stålarna så ser det ut som om medlemsländernas avgifter till Europeiska sydobservatoriet ESO kommer att behöva höjas. Snart kommer Vetenskapsrådet att besluta om Sverige ska vara med i projektet. I maj ordnas en hearing i Stockholm i frågan, enligt mina källor på VR.
Den roligare frågan om E-ELT:s läge kom idag närmare ett svar. En ESO-utredning har kommit fram till vilken som är den bästa av de platserna på kortlistan – fem i Chile och en på Kanarieön La Palma. Vinnaren såhär långt är berget Cerro Armazones, som ligger i norra Chile, nära Paranalobservatoriet och jätteteleskopkvartetten VLT (och helt i linje med tidigare skvaller). Se pressmeddelandet hos ESO. Därmed får det anses vara kört för platserna i Argentina och Marocko som tidigare föreslagits.
Spanien däremot är inte uträknat. Enligt utredningen har alla platserna på kortlistan, inklusive La Palma, sina förtjänster. Cerro Armazones vinner på en jämn hög standard på sina natthimlar, samt just närheten till VLT.
I Spanien är kampen om E-ELT en het fråga och den spanska regeringen har satsat mycket för att få bygga teleskopet på La Palma. Några som inte brydde sig lika mycket var fotbollslaget Real Madrid. Laget fick enligt nyhetsrapporter en förfrågan om att ta på sig specialgjorda tröjor till stöd för ett E-ELT på La Palma, men man vägrade klä om sig för teleskopets skull.
Mer om E-ELT hos ESO
Astronomen Sarah Kendrew tycker att ESO borde vara öppnare med man gjort valet