Kometer vet vi att de kan forsla vatten och is genom solsystemet, och medelst dramatiska krockar, till jorden. Att asteroider kunde göra bära vatten hit har inte varit så troligt. Fram tills nu. Ett amerikansklett forskarteam har upptäckt spår av vattenis i infrarött ljus från asteroiden Themis, som har sin omloppsbana drygt 3 gånger längre ut i solsystemet än jorden i asteroidbältet. Pressmeddelandet från University of Tennessee finns här, artikel hos Nature News här. Asteroidens spektrum tycks också visa upp tecken på organiska föreningar, antagligen samma typ av tecken som upptäcktes av sonden LCROSS på månen tidigare i år.
– Ju fler asteroider med vatten som vi hittar i asteroidbältet, desto mer kan vi tro att de kunde ’återfukta’ jorden, sa Mary Voytek, astrobiolog vid NASA, som kommenterade upptäckten vid en presskonferens ikväll svensk tid.
Artikeln hos Nature