Stockholms observatoriums reflektorteleskop, här hos tillverkaren Grubb Parsons i Newcastle, England innan det skeppades till Sverige. (Foto: från Grubb Parsons’ häfte Astronomical and optical instruments, 1934; klicka för fler liknande bilder, eller här för att se bilder tagna med teleskopet)

Vem har största teleskopet i Sverige? Superteleskopet E-ELT med sin planerade 42-meters spegel ska byggas i Chile, meddelades det den här veckan, och år 2018 blir det världens största teleskop för synligt ljus. Hemma under Sveriges mulna, ljusförorenade och midnattssolsplågade himlar är storleken inte längre avgörande, och det är utan tvekan amatörastronomerna som bäst tar till vara de klara nätterna som finns (Johan Warells Fibyobservatorium är bara ett exempel). Men kampen om vilket teleskop som är störst i Sverige är ändå fascinerande och nu tar den en spännande ny vändning, eftersom spegelteleskopet i Saltsjöbaden ska rustas upp. Bakom planerna ligger Kunskapsskolans naturvetenskapliga centrum och den som ska göra jobbet är Uno Wänn, nyss pensionerad forskningsingenjör från Stockholms universitet. Om han lyckas, blir det snart 80-åriga teleskopet det största i bruk i Sverige, åtminstone för synligt ljus. Spegeln har nämligen en diameter på 1,02 meter (40 tum), hela två centimeter större än Stockholms enmeters-stolthet Albanova-teleskop från 2007. Det blir ändå en hel del meck att få teleskopet så att det kan funka igen, berättar Uno.
– Spegeln ska göras om helt. Just nu ser den ut som en badrumsspegel, säger han.
Han hoppas att renoveringen blir klar till när stjärnhimlen åter blir mörk i höst.

2 KOMMENTARER

  1. Vi amatörastronomer behöver just detta teleskop i de mkt. mörka dalatrakterna kring Siljan! 😉

Comments are closed.