Medborgarforskning på nätet blir allt hetare. Nu har de flitiga astronomerna och hackarna bakom succésajten Galaxy Zoo släppt sprillans nya Moon Zoo. Du får kika på extremt detaljerade bilder på månens yta som tagits med NASA:s nya månkretsare LRO. Uppdraget är att hitta och mäta kratrar med hjälp av dina ögon och datorns pekdon. Sedan kommer allas upptäckter att sammanställas för att kartlägga grannklotets – och därmed jordens – historia. Tröttnar du på kratrar kan du dra igång Moon Zoo:s ’Boulder wars’-verktyg (se introfilmen nedan) och leta istället efter månens stenåkrar. Har du tur kan du hitta oväntade saker som färska nedslag eller hårdvara som är kvar från månsonder (kan du hitta svenska Smart-1?) och Apollo-landningar. En varning bara, nu när jag provat moonzooa själv en stund: långhelger och klämdagar kan börja kännas otäckt korta. Det är lätt att fastna!
Komma igång på Moon Zoo:s hemsida


Handledning för kraterjägare från nya Moonzoo. (Videosnutt: Moon Zoo: Boulder Wars från The ZooniverseVimeo.)

2 KOMMENTARER

Comments are closed.