Sonden Cassini tittar genom månen Enceladus isplymer, genom moderplaneten Saturnus ringar till molntäckta månen Titan. Klicka för fler vyer. Bild: NASA/JPL/SSI/databehandling av Astro0

Under de senaste par dagarna har saturnussonden Cassini gjort ännu en djupdykning över solsystemets ballaste ställe. Hur funkar isgeysrarna vid månen Enceladus sydpol? Skulle det kunna finnas liv där? Det vet vi kanske först när Enceladus får besök av en egen landare, men under tiden så gör Cassini och dess instrument sitt bästa för att undersöka vad som försiggår där. Under senaste djupdykning mot Enceladus fångade sonden flera sanslösa vyer från Enceladus nattsida, genom isplymerna mot Saturnus solbelysta ringar och, bakom dem, mot planetens största måne Titan. De obearbetade bilderna hittar du här hos Cassinis bildlabb Ciclops. Planetary Societys Emily Lakdawalla var det som tipsade om just den här bilden. Det är visserligen ett montage, skapat av australiensiske amatörbildbehandlaren Astro0 (finns det sådana i Sverige undrar jag?), men visar mer eller mindre vad Cassini såg under flygningen häromdagen. Emily berättar mer om de nya bilderna här.