Planeten WASP-12 b är så pass utsträckt att den tappar gas som senare hamnar på värdstjärnan: kanske den ser ut såhär i verkligheten. Bild: NASA/ESA/G. Bacon (STScI)

Hubbleteleskopet med sin nya instrumentpark fortsätter att göra spännande upptäckter. UV-spektrografen COS håller helst på med universums urpsprung, men det hindrar inte att den tittar på exoplaneter som förmörkar sina stjärnor. En spännande sådan är WASP-12 b, känd för svenska rymdfans som planeten som gymnasisten, bloggaren och amatörastronomen Mikael Ingemyr vann en tävling för att observera i december från nordiska teleskopet NOT. Hans rapporter hittar du på hans blogg. Nåja, Hubbles observationer i UV visar att tunga grundämnen i planetens redan utsträckta atmosfär ligger överraskande långt ut från planeten. Forskarnas tolkning är att jätteplaneten håller på att tappa mängder med gas som hamnar i en ström som till slut käkas upp av dess värdstjärna WASP-12. Mikaels observationer, som han gjorde tillsammans med studenterna Helena Holma och Oliver Saxén, visade redan att den här är en av de allra största exoplaneterna.
Hubble har scoopat mig totalt! kommenterar Mikael glatt när jag frågar honom om upptäckten. Det verkar nu som att begreppet ”storlek” blivit ganska meningslöst när det gäller WASP-12 b.
Mer hos hubblesite.org
Originalartikeln på arxiv.org