Vill du se när månen släcker solen? Den 11 juli syns en solförmörkelse från delar av Stilla havet och över till Argentina, och nu är det mer eller mindre sista chansen att boka resan dit. Vår kompis Karin Bernesson på Thabela Travel hälsar nu att det finns plats kvar på deras resa till förmörkelsens sista anhalt Patagonien, men det gäller att slå till nu och inte tveka. Mer om resan finns här hos Thabela. I trippen ingår inte bara chansen till spektakulär solnedång med en förmörkad sol, utan även ett besök till Paranalobservatoriet i Chile och en blick ut mot berget där nya jätteteleskopet E-ELT ska byggas. Åtskilliga chanser till minnen för livet alltså.

Efter det blir det tomt på solförmörkelsefronten. Först i november 2012 kommer nästa totala, synlig från bland annat Australien. År 2011 blir faktiskt helt utan totala eller ens ringformiga solförmörkelser. Tur i oturen är dock att just Sverige får det längsta korta strået: vi får se mest av årets bästa partiella solförmörkelse, och det redan den 4 januari 2011. Soluppgång på en vinterförmiddag, klämdag dessutom, med 85 procent av solen täckt. Det kan bli rätt spännande om vädret håller sin del av överenskommelsen.