Osynlig i vanligt ljus men en baggis för Herschel: i kanterna på bubbelnebulosan RCW 120 gömmer sig en nyfödd stjärna som är ca 10 gånger så tung som solen. Bild: ESA/PACS/SPIRE/HOBYS-konsortierna

Under torsdagen presenterades det bästa ur rymdteleskopet Herschels första år på en presskonferensen som finns kvar att kolla på på Herschels hemsida. ESA pushar tre av upptäckterna:

  • Tunga stjärnor som bildas i utkanten av bubbelnebulosor (som RCW 120 ovan): kul eftersom det visar att ljuset och vindarna från nya stjärnor verkligen kan trigga att nästa generation föds.
  • 6000 avlägsna galaxer där man mätt hur mycket stjärnor de bildar. Det bekräftar att förr i universum kunde galaxer bilda tiotals eller hundratals nya solar per år, mycket mer än Vintergatan lyckas prestera idag.
  • Sveriges favoritinstrument HIFI funkar finfint trots tidigare problem, och har lyckats med sitt mål att se joniserat vatten i rymden. Vattnets ’fjärde fas’ (vätska, ånga och is hittar du i ditt kök, till exempel) ska ge en helt ny inblick i de kemiska processerna som pågår i de mörka gasmolnen som stjärnorna föds ur.

Mer info och bilder finns hos ESA på engelska och på svenska. Hos Rymdkanalen rapporterar Carina ’Rymd-Carina’ Persson från konferensen i Nederländerna där alla de nya forskningsresultaten diskuteras.