En storartad rymdvecka börjar.
På tisdag ska svenska Mango och Tango inta rymden. Idag landar en annan rymdnations stolthet: japanska asteroidsonden Hayabusa (Pilgrimsfalken) är på väg ner mot södra Australien och dess rester väntas träffa marken strax efter kl 16 svensk tid. ’Landar’, ja det är kanske är förresten fel ord. Som Universe Today förklarar kommer själva sonden begå hara-kiri och bryta upp i atmosfären. Innan den gör det släpps en behållare som kanske, kanske innehåller prover från stenhögsasteroiden Itokawa, och som man hoppas kunna bärga från där den landar i ökenlandskapen nära Woomera.
För den som vill följa nedfärdsdramatiken live så finns webbsidan Hayabusa Live och mikrobloggen Hayabusa_JAXA. Det senare är helt på japanska, och kunskaper i språket har visat sig vara en klar fördel om man ska hänga med i informationsflödet från japanska rymdorganet JAXA. För dig som inte kan japanska är smartaste valet att följa Planetary Societys Emily Lakdawalla på hennes Twitterflöde @elakdawalla.
Emily har också skrivit en riktig bra summering av Hayabusas hela resa, med dess häpnadsväckande bilderna på asteroiden.


Så glider Hayabusa ner mot jorden. (Karta: ISAS/JAXA)

[Uppdatering: Återinträdet skapade ett ordentligt eldklot över den australiska öknen. Nu rapporterar TT (DN) och på nätet sände Live Universe på Ustream.tv. Det var häftigt att se blixten, live från andra sidan världen med stjärnor i bakgrunden. Klicka för att se bilden i lite större format, eller kolla denna fantastiska film av sondens sista minuter som togs från ett flygplan.
Nu rapporterar JAXA att provkapseln hittats och kommer att bärgas under måndagen. Skulle den (mot förmodan, måste man säga) innehålla den asteroidstoft blir det bara fjärde gången som man lyckats med att hämta hem prover från rymden.]