Den 15 juni börjar ett nytt svenskt rymdäventyr – med två helt nya stjärnor. Denna gång är Christer Fuglesang kvar på marken, och svenskarna i rymden är istället två små, smarta fjärrstyrda satelliter rätt mycket eget ansvar. Rymdrobotar, nästan. De heter Mango och Tango, tillsammans kända som Prismasatelliterna. Deras uppgift? Att dansa. Videon nedan visar hur det kan se ut.


Sätt på din favoritdansmusik och klicka på spela! Den här skitsnygga animeringen visar vad Mango och sin mindre partner Tango kommer att syssla med under resten av året. (Video: Rymdbolaget)

Vad händer? Paret ska visa upp sina moves tillsammans, helt enkelt för att visa för världen att det går. Koordinerade små satelliter som har koll på varandra och kan agera ihop, separera och hitta varandra igen, docka och avdocka – det är något som kan har framtiden för sig inom satellitteknik. Både för kommunikationsindustrin, rymdobservatorier och säkert även militären. Tekniken kan innebära längre liv för gamla satelliter och mindre skrot i rymden, om man kan besöka den och fylla på med bränsle. Haken är att tekniken är ny och obeprövad. Satellitmakarna vill helst att någon annan ska prova tekniken först, och det är det som Mango och Tango kommer att göra.
Dessutom drivs satelliterna av en golfbollstor motor som utvecklats av uppsalaföretaget NanoSpace. De ska också visa att det går att driva satelliter på nya svenskutvecklade bränslet HPGP, som är en bra bit miljövänligare och säkrare än branschstandarden hydrazin (DN/TT). Ovanpå allt detta bär de också med sig det minimala partikeldetektorexperiment PRIMA från Kiruna som ska prova samla joner med hjälp av nanoteknik.
När och var? Uppsändning för Mango och Tango är på tisdag den 15 juni klockan 16:40 från ryska Jasnij. Mindre än en timme senare är satelliterna ute i det fria, 72 mil ovan jord, och börjar kommunicera via Kiruna till kontrollrummet i Solna. Solpaneler fälls ut och dansen kan börja.
Den fortsätter fram till mars 2011.
Hur följer man bäst rymdäventyret? Än så länge verkar intresset från svenska medierna vara överraskande litet. Kanske är alla rymdpatrioter redan sysselsatta med att bevaka det spejsade paret Victoria-Daniel som ska dansa den 19 juni. Kanske vaknar journalisterna så småningom. Som tur finns partiska (men entusiastiska) Rymdkanalen som sänder live och som redan lagt upp en massa små filmer med intervjuer och information. Hos Rymdbolaget är bevakningen riktigt bra men lite splittrat. Krister Sjölander skriver på svenska på Prismabloggen, medan projektledaren Staffan Persson och några andra skriver rapporter på Prisma-projektets hemsida på engelska. Och bevakning kan man räkna med hos Sveriges för närvarande enda rymdjournalister på Rymden i dag respektive Astrowebb.

Mango & Tango kan ge klirr i kassan för Rymdbolaget, men också fantastiska möjligheter för framtidens rymdteleskop. Franska vetenskapsrådet CNES har gjort den här lilla videon som visar hur Prismasatelliternas franska positioneringsmanicker kan användas framöver för att göra helt nya observationer av till exempel jordliknande planeter runt andra stjärnor. Video: CNES, via Rymdkanalen