Teleskoptekniker i Nobelklass: Kavlipristagarna Roger Angel, Raymond Wilson och Jerry Nelson. (Foton: UCO Lick, ESO, Univ of Arizona)

Kavlipriset i astrofysik, ett av världens mest prestigefyllda utmärkelser, delades ut för andra gången igår i Oslo. Norska affärsmannen Fred Kavlis prispengar går denna gång till tre pionjärer inom tekniken bakom världens allra största teleskop för synligt och infrarött ljus (motivering på engelska, notis hos NRK, ESO). Smala, snabba speglar och korrigering i realtid för atmosfärens nycker är det de här tre herrarna har ägnat sina livsverk åt, tekniska landvinningar som numera är standardvara i stora teleskopbyggen.
Det är spännande att just ett så pass norskt pris ska ges just i år till jätteteleskopteknik. Norge står för närvarande utanför europeiska astronomiorganisationen ESO men kan komma att överväga gå med för att vara en del av det 42-meters E-ELT (European Extremely Large Teleskop). Nyligen rekommenderade en internationell utredning att Norge ska satsa på astrofysik och gå med i ESO.
I Populär Astronomis juninummer som släpps den 7/6 finns det mer om de forskningspolitiska spänningarna kring E-ELT, och vilka länder som ska vara med när det ska byggas.