Här krockar något stort med Jupiter. Inspelning av videon gjord av Anthony Wesley, amatörastronom i Australien, på torsdag kväll svensk tid. (se den uppladdad på Youtube och på Wesleys hemsida)

Amatörastronomen Anthony Wesley i Australien har upptäckt det som ser ut som ännu ett komet- eller asteroidnedslag på Jupiter. Sommaren 2009 var han först att lägga märke till en ny mörk fläck som sedan observerades av bland annat Hubbleteleskopet. Nu lyckades han istället fånga en kort, mycket ljus blixt som påminner om det man såg när kometen Shoemaker-Levy 9 bröt upp och kraschade in i gasplaneten.
Ännu mer otroligt är att fenomenet filmades samtidigt av den filipinske amatörastronomen Christopher Go, som är välkänd för sina kort på Jupiter.
Upptäckten kommer strax efter att proffs- och amatörastronomer, bland dem just Anthony Wesley, publicerat sin analys av vad som hände förra sommaren (mer hos hubblesite.org och hos Universitetet i Baskien, originalartikeln på ArXiv). De drog slutsatsen att det var en stenbumling på mellan 500 meter och en kilometer i diameter som slog ner. En sådan skulle kunna vålla stor skada om den skulle träffa jorden. Jupiters större massa gör dock att den är bättre än jorden på att fånga mindre himlakroppar, något som händer ännu oftare på solen.
Mer finns hos Bad Astronomy, Astroengine [och – tre dagar senare DN].
Vill du kolla in Jupiter själv syns den från landets södra delar i sydost strax innan soluppgång. Natten till lördag den 5 juni ligger den en bit till vänster om månen.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.