Hur många stjärnor känner vi till som har flera planeter? Inte så många ännu, ett femtontal, men det ska finnas flera nya solsystem i den ännu hemliga delen av Keplerteleskopets nysläppta lista över planetkandidater som vi skrev om förra veckan. Som föregångaren Corot upptäcker rymdteleskopet Kepler planeter då de åker förbi sina hemstjärnor och tillfälligt får dem att se lite ljussvagare ut. Ser Kepler en planet så kan det finnas fler runt samma stjärna. Enligt en ny artikel av de amerikanska astronomerna Darin Ragozzine och Matt Holman kan sådana solsystem vara rena guldgruvor för den som vill lära sig om hur andra solsystem än vårt kan se ut. Bland annat beskriver de hur man kan upptäcka när eventuella planeter förmörkar varandra samtidigt som de glider framför stjärnan. Sådana händelser lär bli sällsynta men desto mer lärorika. Och om ett sådant system redan har upptäckts gissar jag att det, som Greg Laughlin på systemic-bloggen uttrycker det, redan sitter i Keplers VIP-rum och chillar. (Bild ovan: Darin Ragozzine; klicka för att se den animerade versionen med ljuskurva)