Tisdag, Jasnij i södra Ryssland: Svärd smids till plogbillar när Prisma-satelliterna skjuts upp till rymden. Klicka för att se videon. (Bild: tv1.ru)

Svenska medierna struntade för det mesta i att täcka Sveriges mesta rymdhändelse i år, när satelliterna Mango & Tango sändes upp i tisdags. Det har både vi och Dag på Rymden i dag redan noterat. Nu kommer två delar av storyn som understryker vilken kul nyhet det kunde ha blivit och som jag tycker att du, kära läsare, ska ta del av:
(1) Filmen: Se den fantastiska tv-rapporten om uppsändningen i Rysslands Första kanal. En gammal kärnvapenbas använder skrämmande militärteknik för att åstadkomma något helt fredligt, en präst välsignar den väldiga Dnepr-raketen och armégubbarna berättar hur det går till. Och så uppskjutningen själv.
(2) Berättelsen: Läs vad Rymdbolagets medarbetare på plats Hans Hellgren berättar om händelsen, här på Prisma-bloggen. Ett citat bara:

Som vi alla vet gick uppsändningen så bra den bara kunde. Efteråt utbröt ett kramkalas med dessa grova ryssar i ett lyckorus av delad glädje över gemensam framgång, förbrödring mellan folken, etc. etc. you name it. Jag får tårar i ögonen när jag tänker tillbaka på det.
Läs hela rapporten!