Tisdag, Jasnij i södra Ryssland: Svärd smids till plogbillar när Prisma-satelliterna skjuts upp till rymden. Klicka för att se videon. (Bild: tv1.ru)

Svenska medierna struntade för det mesta i att täcka Sveriges mesta rymdhändelse i år, när satelliterna Mango & Tango sändes upp i tisdags. Det har både vi och Dag på Rymden i dag redan noterat. Nu kommer två delar av storyn som understryker vilken kul nyhet det kunde ha blivit och som jag tycker att du, kära läsare, ska ta del av:
(1) Filmen: Se den fantastiska tv-rapporten om uppsändningen i Rysslands Första kanal. En gammal kärnvapenbas använder skrämmande militärteknik för att åstadkomma något helt fredligt, en präst välsignar den väldiga Dnepr-raketen och armégubbarna berättar hur det går till. Och så uppskjutningen själv.
(2) Berättelsen: Läs vad Rymdbolagets medarbetare på plats Hans Hellgren berättar om händelsen, här på Prisma-bloggen. Ett citat bara:

Som vi alla vet gick uppsändningen så bra den bara kunde. Efteråt utbröt ett kramkalas med dessa grova ryssar i ett lyckorus av delad glädje över gemensam framgång, förbrödring mellan folken, etc. etc. you name it. Jag får tårar i ögonen när jag tänker tillbaka på det.
Läs hela rapporten!

3 KOMMENTARER

 1. Jag har följt Svensk massmedia i många år och ser en klar linje. Man skriver helt enkelt inget gott om bra saker som händer i forna Sovjet. Punkt.
  Så är det bara. Om samma satelliter skjutits upp av något annat land, låt säga USA. Ja, då hade det varit stora rubriker. Tråkigt men sant.

  Om rakteten exploderat hade vi dock fått stora rubriker även om det handlar om forna Sovjet. Varför? Jo, därför att då formas budskapet till något dåligt för det stora landet i öster.

  Ryss-skräcken lever fortfarande…..

 2. Detta är en underbar nyhetsfilm, fast jag inte fattade vad de sa, så uttryckte bilderna en härlig både dramatik och romantik. Sekvensen när prästen välsingnar raketen med det lite mystiskt svängande rökelsekaret och den vackra prästskruden, inbäddat i det vida stepplandskapet är obetalbart bra!
  Sånt vill vi definitivt se i svensk TV!
  PS. Med den spirit ryssarna visar här, tror jag att ryssarna blir först på Mars! Skynda er dit! Jag e nyfiken! Cathis!

 3. @Catharina: Det är inte helt säkert att de hinner dit först. Läste häromdagen på Russian Space Web att planerna för sonden Phobos-Grunt som ska dit bort stöter på problem stup i kvarten. Men Sojuzfarkosten trafikerar till rymdstationen så man kan alltid hoppas.

Comments are closed.