Viral ballongfoto i all ära – i sommar är det mystiska rymdbumlingar som gäller. Såhär ligger det till:

  1. Hemkomsten: Japanska sonden Hayabusa kom ju hem förra veckan med, om det vill sig väl, grusprover från stenhögen Itokawa (Planetary Society har bilder från bärgningen)
  2. Tävlingen: Midsommardagen den 25 juni är det sista dag för dig som vill hitta på ett namn åt rymdens snart gotländskaste himlakropp (mer om det här, och här är tävlingssidan).
  3. Folkfesten: Ja nästan. Den 8 juli släcks en stjärna av 47 kilometer stora asteroiden Roma under några sekunder. Sånt händer mycket sällan, södra Sverige står denna gång på första parkett och bland svenska amatörastronomer är förberedelserna i full gång. Se SAAF:s heltäckande sida och Tycho Brahe-observatoriets projektsida. Vi återkommer med mer om hur du kan delta.
  4. Rymddejten: Den 10 juli har den europeiska kometsonden Rosetta stämt träff med asteroiden Lutetia. Den är 134 kilometer lång men i övrigt ganska okänd. Bilder väntas skickas hem mer eller mindre i realtid från förbiflygningen.

  5. Rosetta flög förbi lilla asteroiden Steins 2008. I juli hälsar hon på den mer bastanta bumlingen Lutetia. (film: ESA, via Youtube)