– Negativ observation då molnen packade sig tätare och tätare för varje minut inpå upploppet. Tyvärr, med vi var beredda iaf!
twittrade Frida Stenebo från Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö natten mot fredag.
Nu morgonen efter tycks det som vädret stoppade nästan alla som ville observera när asteroiden Roma skulle under några sekunder skymma stjärnan Yed Prior i stjärnbilden Ormbäraren (SvD/TT, DN/TT). De senaste veckornas klara väder gav vika för molnen och på Astronomiguiden vittnar många om dåliga väderförhållanden. Johan Warell i skånska Sövde och Bengt Rutersten i Stockholm lyckades fånga bilder på stjärnan under ockultationsögonblicket, mellan molnen alltså, men utan att se någon förmörkelse.
Vädret är alltjämt oberäkneligt och oturen denna gång är bara att beklaga. Däremot så har Sveriges amatörastronomer skapat nya nätverk, samarbetat både på plats och via nätet, delat med sig av tekniska lösningar och till och med lyckats få medierna att rapportera om händelsen. Det är riktigt roligt och eldsjälarna bakom Roma-rörelsen är värda en eloge för sin entusiasm. Det ska bli spännande att se vad nästa projektet blir.
Mer: Peter Lindes rapport med bilder från Tycho Brahe-observatoriet.


Spanske David Cardeñosa lyckades spela in nedsläckningen av stjärnan Yed Prior aka delta Oph i natt trots dåliga väderförhållanden vid hans observatorium i Valladolid. (se filmen på Youtube)

2 KOMMENTARER

  1. Hej!
    Gjorde faktiskt ett försök, dock utan att få se någon ockultation även om stjärnan var synlig hela tiden under klart väder. Nåja, det skulle nog inte gå från norra Gotland heller. Min första fullträff av det här slaget får väl vänta ett tag.
    Ove.

  2. Detta är ju en av de få observationerna från vårt land! I övrigt blev det mest moln. Glöm inte att rapportera till Johan Warell.

    En negativ observation som denna (dvs ett konstaterande att stjärnan inte ockulterades) är mycket värdefull när zonens utsträckning ska fastställas.

Comments are closed.